Thursday, February 21, 2013

How I roll in my semester break

baru sem 1 dah plan memacam, kemain! List Projek Cuti Sem ni drpd study week lagi dah ada dalam kepala. Well, bila tension banyak benda kena baca and hafal, maka terciptalah list cenggini. hewhew. so what's on the list?

#1
 Marathon cite Gossip Girl (GG) Season 5. Tapi malangnya, 1 episod je yg leh play. Lain2 sume corrupt *sedih*

#2
 Memasak! Trying new recipe excites your adrenaline to cook.
 Antara yg berjaya
 Ikan Siakap Stim Masak 3 Rasa, Ayam Masak Merah and also Macaroni & Cheese


#3
 Helped Wana pack doorgift for her bro's wedding.  Disebabkan masing2 gigih nak habiskan packing dgn mengadap 3 movie continuously n makan every 1 hour kot, maka terbinalah 'Kotakland' ktorg. Kotakland lah sgt.


#4
Celebrate birthday Wana. She's already 20 years old! and I'm counting down each day to reach that number too.

Surprise ala tak surprise birthday kat Taman Tasik Cempaka.

#5
Helped Maklang to refurbish her house which is in front of my house for rental.


antara pekerja-pekerja contoh kita

#6
Balik kampung! Yes, during Chinese New Year holiday and we went to Pantai Tanjung Bidara.


Last but not least,  I went to Alamanda on the last day of semester break to catch up movie and guess who I met???!!!

Hanis Zalikha from Gangster Celop movie.

&

Pelakon "Hantu Kak Limah Balik Rumah"
"Nak amek gambar ngan Kamal Adli tak?"
"Taknak. Nak ngan dia ni."

So, that's all from me. Ada jugak 2 3 benda yg nak buat dalam list, tapi tak terbuat sbb..sebab ade sebab laa. Haaa. Mungkin boleh buat untuk cuti sem akan datang? Heeee. Ok bye!

Thursday, February 14, 2013

Improve please...

Babak 1
Suatu pagi di pusat kesihatan,

Makcik : ok, semua sekali RM30.
Keding : Alamak, duit tak cukup. Bayar lepas jumpa doktor?
Makcik : Kena bayar dulu, baru boleh jumpa doktor.
Keding : ok

rushing pegi ATM terdekat, datang balik pusat kesihatan dalam 5 minit.

Keding : Ni RM 30.
Makcik : Eh cepatnya! awak naik apa?
Keding : Kereta. Gi ATM kat food court.
Makcik : *gelak*

p/s : tak biasa servis cepat ke?

Babak 2
Oh, ni takde perbualan. Kisahnya, suatu hari pegi Jabatan Pendaftaran Negara nak buat IC baru. Ajak Naqib sekali sbb IC dia hilang entah ke mana. Sanggup gi kat Putrajaya sbb siap cepat kata mama. So dah sampai kat bangunan JPN tu, *lepas sesat sekejap* cari lah tempat parking kereta. Parking basement semua untuk staff-staff kat situ. Okey boleh terima lagi. Pusing punya pusing, last2 parking je kat sebelah bangunan tu, betul2 tepi jalan. Memang tak perasan langsung ada tempat parking awam kat jalan bawah. Dah amek nombor, tunggu dalam 10 minit dgn ramainya, baru teringat kereta parking salah port. So, keluar je bangunan JPN, ada sorang pakcik ni tengah tulis surat saman. Aduyai. Kalau turun awal sikit je, memang sempat alih kereta n tak kena saman. Dengan tebal mukanya, amek surat saman tu masuk dalam kereta terus start enjin. Nak masuk tempat parking pulak, dah la dgn sesaknya, parking pulak berebut-rebut. Memang sempit tempat parking tu. Parking kat Warta lagi besar. Tapi ada rezeki, dapat jugak parking spot. 

So conclusionnya, kalau dah tahu tempat2 camtu orang ramai selalu datang, kenapa tak buat parking space besar lagi? Dan pacak la signboard besar sikit tulis tempat parking bagi nampak dari semua arah. 

Tu je. cuma luahan hati rakyat.

Monday, January 28, 2013

It's all about words.

You already know the phrases "A man's tongue is sharper than the sword." Why I'm writing this because I've been stabbed by this 'sword' too many times since last week.

Words is so powerful that it can kill someone's mood and feeling from gay to nay. Yes. Words should be spoken when you're in a peace, or at least not in tension and desperacy. I strongly stick to my opinion which is be the person whom you gonna speak to before you let it all out driven by your mood and feelings. Words can break many hearts, or even a single heart which is close enough to you that can create awkward situation in the future meeting with them.

Besides, no words going out from your mouth also create suspicious thought during a conversation. Is it so hard to say any single words to support or to reject them politely? This is why it's important to have oral interaction skills. To learn what's the best and the worst thing not to be spoken during a conversation. At least do not stay invisible on that time.

Lastly, never make a decision when you are angry. People may annoys you but you don't wanna annoy them more than they do, aren't you? Always think ahead before you speak.

Yours truly,
The one who still learning to speak right.